Het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en taxi’s is al een aantal maanden verplicht. Nu is deze verplichting uitgebreid tot openbare ruimtes. Je komt de bank, het museum, de supermarkt, de winkel, de parkeergarage, het tankstation en de bibliotheek niet meer in zonder mondkapje. Deze verplichting is op 1 december ingegaan en het is nog onduidelijk wanneer deze weer zal worden ingetrokken. Je zult dus zeker moeten investeren in een aantal mondkapjes, alleen al als je de wekelijkse boodschappen wilt doen. Maar hoeveel mondkapjes heb je nodig?

Mondkapjes voor reizen

De eerste situatie waarin je mondkapjes nodig hebt is tijdens het reizen. Of je nu naar je werk reist of naar de supermarkt, je zult vaak een mondkapje nodig hebben. Om dit duidelijker te maken, hebben we de onderstaande situaties geschetst.

  • Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in de taxi. Als je overstapt dan kun je je mondkapje op laten. Reis je van A naar B en later weer van B naar A, dan heb je minimaal 2 mondkapjes nodig.
  • Reis je met de auto, dan heb je alleen een mondkapje nodig als je een passagier meeneemt die ouder is dan 12 en die niet bij je gezin hoort. De auto is een gesloten ruimte en 1,5 meter afstand houden is dan lastig.
  • Reis je met de fiets, de brommer, de scooter of ga je lopen, dan heb je geen mondkapje nodig. Mits je iemand achterop neemt, want ook dan is 1,5 meter afstand houden niet mogelijk.

Bestel hier je mondkapjes Nederland!

Kapjes voor openbare ruimtes

Met de bovenstaande informatie kun je enigszins inschatten hoeveel mondkapjes je nodig hebt om te reizen. Maar nu heb je dus ook kapjes nodig voor als je een openbare ruimte binnen gaat. Net als dat je één mondkapje kunt gebruiken als je overstapt van trein op bus, is het ook verstandig om één mondkapje te gebruiken voor het bezoeken van openbare ruimtes. Ga je een ochtendje winkelen, dan houd je dat kapje gewoon op ook als je buiten bent. Wil je naar de supermarkt, het tankstation, de bank en de bibliotheek, dan kun je dat met één kapje doen als je deze tussendoor gewoon op laat.

Let op!

Dat gezegd hebbende zijn er wel enkele situaties waarin je moet oppassen:

  • Lees de instructies van je mondkapjes goed door en kijk naar hoe lang je ze mag dragen. Sommige kapjes mag je maar 3 uur achter elkaar op terwijl je andere kapjes wel 8 uur mag dragen.
  • Kijk dan direct of je de mondkapjes na één gebruik moet vervangen of dat je ze meerdere malen kunt gebruiken. Berg ze goed op in een luchtdicht zakje en houd de gebruikte kapjes gescheiden.
  • Heb je stoffen kapjes gekocht, houd er dan altijd rekening mee dat er een aantal in de was zullen zitten. Koop dus wat extra kapjes in, zodat je de tijd hebt om ze te wassen en te drogen.